Over ons

Over ons

DE SOUTHWOOD VISIE OP VOEDING​

Vanuit Southwood zijn we op zoek gegaan naar een visie op voeding die we kunnen gebruiken bij het samenstellen van ons assortiment en dus ook de menukaart. Vanuit de persoonlijke visie dat een gezond eetpatroon een basis vormt voor een gezond en productief leven. Maar, wat is een gezond eetpatroon? Ik kan je daarin geen advies geven, want ik ben geen dietist of medicus (wel psycholoog als je het dan echt wilt weten), maar ik kan je wel vertellen over mijn zoektocht en waar ik op uitgekomen ben en welke spelregels ik voor mezelf hanteer en dus ook voor Southwood.

We leven in een wereld van overvloed en industrieel geproduceerd eten. Veel voedsel is voorverpakt en bewerkt en er zijn zaken aan toegevoegd. Misschien zijn er wel goede dingen aan toegevoegd
of juist niet. We weten het vaak niet echt.

Mijn uitgangspunt bij het samenstellen van de menukaart van Southwood is dat ik er elke dag zelf wil kunnen eten (en meestal doe ik dat ook) en dat ik dan meestal gezond moet kunnen eten en soms ook eens gewoon wat ongezonds, maar altijd lekker. Antoine Defesche, mede-oprichter Southwood.

"Zijn we volledig duurzaam, nee. We zijn er wel mee bezig en een deel van ons assortiment is al biologisch (onze hamburgers) of op andere manier duurzaam (het Earth water)."

DE SOUTHWOOD VISIE OP VOEDING​

Southwood verkoopt voeding die:
1. Bij voorkeur lokaal geproduceerd is
2. Voedsel waarvan we de producent bij naam kennen en de hele productieketen kunnen overzien en vertrouwen
3. Niet uit potjes of pakjes gehaald maar vers bereid
4. Zo veel mogelijk natuurlijk
5. Geen gecompliceerde producten uit de voedingsindustrie, bevat zo min mogelijk toegevoegde suikers en zo min mogelijk toevoegingen
6. Gevarieerd is.

orange pep

Wat hanteer ik zelf als persoonlijke richtlijn bij het maken van mijn dagelijkse keuzes wat te eten? In Nederland zullen officiële adviezen snel naar de schijf van 5 wijzen. Maar deze blijkt toch altijd achter te lopen omdat er in ons polderland altijd eerst 8 jaar over vergaderd moet worden.

In de horeca zijn veel moderne koks die graag gezond willen koken zij hebben zich verenigd in Dutch Cuisine en zij hanteren de 80-20 regel. Maximaal 20 procent dierlijke producten en 80 procent andere ingrediënten. Hier kunnen de vakmensen wel mee uit de voeten maar voor consumenten is dit toch wel vrij algemeen. Ik ben zelf enthousiast over de richtlijnen die Harvard University uit de V.S geeft. Zij doen continu onderzoek, kunnen snel publiceren wat ze hebben bedacht en gevonden. Daarnaast is het open source wetenschap, dus voor iedereen controleerbaar en zit er -voor zo ver ik weet, je weet het immers nooit met die Amerikanen – geen commercieel belang achter. Zij hebben de Healthy eating plate en de healthy eating pyramid. De eerst zie ik als richtlijn voor wat leg je op je bord. En de pyramid helpt bij het maken van je boodschappenlijst en je wekelijkse keuzes.